Elektrikli araç şarj türlerini 5 temel başlıkta sıralayabiliriz.
Bu terimler elektrikli aracı şarj etmek için mevcut olan güç çıkışlarını ve dolayısıyla şarj hızlarını temsil ederler. Güç kilowatt ( kW) cinsinden ölçülmektedir.
Her şarj tipinde düşük veya yüksek güç kullanımı, AC veya DC için tasarlanmış bir şarj konnektör seti bulunmaktadır. Aşağıdaki maddeler halinde ana şarj noktası türlerini ve mevcut farklı konnektörlerin ayrıntılı açıklamasını yapmaya çalıştık.
YılkomerCharge olarak tüm konnektör ve hız çeşitlerinde şarj istasyonları ürün gamımızda yer almaktadır.
Hızlı ve Ultra Hızlı Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Genel özellikleri bakımından ultra hızlı şarj istasyonları aşağıdaki detaylara sahiptirler.
Ultra hızlı şarj istasyonları genellikle otoyol kenarlarında ,ana güzergahlarda araçları kısa sürede şarj etmenin en etkili yöntemidir. Hızlı şarj istasyonları bir aracı şarj etmek için yüksek güçte AC veya DC akım sağlarlar.
Modele bağlı olmakla birlikte Elektrikli Araçlar bu istasyonlarla 10-15 dakika içerisinde %80 yakın bir şarja ulaşabilirler. Standart bir 50 Kw hızlı şarj noktasında yeni bir elektrikli araç yaklaşık 1 saatte tam şarja ulaşabilir. Akü şarj olmaya başladıkça ve sona yaklaşıldıkça şarj hızı oldukça düşer. Bu nedenle süreler %80 şarj olana kadar geçen süre esas alınarak belirtilir. Aracı %80 şarj etmek şarj verimliliğini maksimum düzeye çıkarır ve pilin korunmasına yardımcı olur. Sizlere YılkomerCharge olarak tavsiyemiz araç şarj aralığını %20- %80 aralığında tutmanız. Ne tamamen bitirin ne de full olarak şarj edin böylece maksimum verimlilikte daha uzun batarya ömrüne sahip olacaksınız.
Tüm hızlı şarj istasyonlarında üniteye bağlı şarj kabloları bulunur ve hızlı şarj yalnızca hızlı şarj özelliğine sahip araçlarda kullanılabilir. Kolayca tanıyabileceğiniz konnektör tipi ile aracınızı eşleştirerek şarjı başlatabilirsiniz.
DC Hızlı Şarj istasyonları 50 kW (125 A) güç sağlarlar. CHAdeMo veya CCS şarj standartlarını kullanırlar. Bu ürünler en yaygın hızlı Elektrikli Araç şarj noktalarıdır. Her iki konnektör tipi araç modeli ve pil kapasitesine bağlı olarak bir elektrikli aracı 20 dakika ile 1 saat aralığında %80 ‘e kadar şarj edebilme özelliğindedirler.
DC Ultra Hızlı Şarj istasyonları 100 Kilowatt ve daha üzeri güç sağlarlar. Bunlar tipi olarak 100 kW , 150 kW veya 350 kW gücündedir. Ancak bu rakamlar arasında kalan ultra hızlı şarj istasyonları da görmeniz mümkündür. Yeni nesil elektrikli araçlarda artan hız kapasitelerini çok hızlı şarj edebilen cihazlardır.
100 kW veya daha fazlasını kabul edebilen elektrikli araçlar için büyük pil kapasitesine sahip modellerde bile tipik bir şarj için şarj süresi 20-30 dakikalarda tutulur. Bir elektrikli araç maksimum 50 kW DC yi kabul edebilse bile güç aracın kapasitesiyle sınırlı olacağından dolayı yine bu araçlarda DC ultra hızlı elektrikli araç şarj istasyonlarını kullanabilirler. Bu şarj istasyonlarında da 50 Kw hızlı şarj istasyonlarında olduğu gibi CHAdeMo veya CCS şarj konnektörleriyle araç şarjı sağlanır.
Tesla süper hızlı şarj istasyonları arabalarının sürücülerine hızlı şarj imkanı sağlarlar. Bu istasyonlar 150 Kilowatt güce sahiptirler. Bir tesla araç TİP 2 konnektörü yada Tesla CCS konnektörü ile şarj olabilir. Tüm tesla modelleri superşarj istasyonları ile şarj edilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak tesla sahipleri de CHAdeMo veya CCS konnektörlerle halka açık yerlerde araçlarını şarj edebilirler.
Tesla Model S ve Model X sürücüleri tüm süper hızlı şarj istasyonlarında Tesla Tip 2 konnektörü kullanabilir. Tesla Model 3 sürücüleri tüm Süper hızlı şarj istasyonlarında Tesla CCS konnektörü kullanmalıdır.
Hızlı AC Şarj İstasyonları ,43 kW (Üç fazlı 63A) güç sağlarlar ve Tip 2 konnektör yapısını kullanırlar. Hızlı AC şarj istasyonları elektrikli araç modelinin pil kapasitesine ve başlangıç şarj durumuna bağlı olarak elektrikli aracı 20 ila 40 dakika aralığında %80 ‘e kadar şarj edebilir kapasitededir.
AC hızlı elektrikli araç şarj istasyonlarının genel özelliklerine göz atarsak
Üç konnektör türünde 7 kW hızlı şarj
Üç konnektör türünde 22 kW hızlı şarj
Tesla ağında 11 Kw hızlı şarj
Üniteler dahili kablolu yada kablosuz olabilmektedir.
Hızlı şarj cihazları tipik olarak 7 kW veya 22 kW (tek veya üç fazlı) AC olarak şarj sağlarlar. Ancak bazı bazı ağlarda ara ürünler 25 kilowatt DC şarja rastlamak mümkündür.Bu ağlar bu tip modellerde CHAdeMo veya CCS konnektör tipi kullanırlar.
Şarj süreleri ünite hızına ve aracın özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Hızlı şarj istasyonları genellikle uzun süreli park sağlayacağınız otoparklar, eğlence merkezleri, süpermarketler gibi tesislerde yer almaktadır.
Hızlı şarj cihazları genellikle kablosuz olarak ortak lokasyonlarda yer alır. Bu cihaza sadece uyumlu konnektör tipinde kablo takarak şarj sağlayabilirsiniz. Kablosuz olmasının amacı araca giren kablo konnektörlerinin değişken olmasıdır. Örneğin 1.Nesil Nissan Leaf Tip 1 adaptör ile uyumluyken 2.nesil Nissan Leaf Tip 2 Adaptör ile uyumludur
Hızlı şarj istasyonlarında araç içi dönüştürücü gücü, sistemden gelecek güç ve şarj istasyonu gücü araç şarj süresi kombinasyonunu doğrudan etkiler
Tesla süper şarj istasyonları yalnızca Tesla modelleri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Tesla hızlı ac şarj istasyonları 11 kW veya 22 kW güç sağlar. Genellikle Tip 2 konnektör yapısını kullanırlar.
Hemen hemen tüm elektrikli araçlar TİP 2 Konnektörle şarj edilebilir. En yaygın şarj konnektor tipi TİP 2 konnektörlerdir. Genellikle kablosuz olan noktalarda araç sahibi mutlaka Tip 2 özellikli kabloya sahip olmalıdır.
*Yavaş elektrikli araç şarj istasyonlarının genel özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Her ne kadar 3 kW veya 6 Kw olarak bir genelleme yapılsa da yavaş şarj 2,3kilowatt ile 6 kilowatt arasında gerçekleşmektedir. En yaygın yavaş şarj cihazları 3,6 kW (16A) olarak derecelendirilir. Üç pimli bir fişle şarj etmek aracın 2,3 kW (10A) çektiğini görürüz. Çoğu yavaş şarj ünitesi için mutlaka dahili bir kablo taşımak gerekir.
Şarj süresi araca ve şarj cihazına göre değişmekle birlikte genellikle 3 kW’lık bir ünitede şarj süresi 6-12 saat sürer.
Yavaş şarj şekli birçok araç sürücüsü tarafından gece evde yapılan uzun süreli şarj modelidir. İşyeri ve halka açık sokak şarj noktalarında da yavaş şarj sistemlerine rastlanabilir. Elektrikli araçların daha yüksek akım talepleri ve daha uzun şarj süresi nedeniyle standart bir 3 pimli soket üzerinden yavaş şarj gerçekleştirilebilir. Yavaş şarj sistemlerinin de mutlaka uzman bir ekip tarafından kurulması gerekir. YılkomerCharge olarak bu konuda gerekli desteği müşterilerimize sunmaktayız.
Yavaş şarj yukarıda yer alan kablo türlerinden biri kullanılarak sağlanabilir. Ev tipi uygulamalarda TİP 2 yaygın olmakla birlikte TİP 1 de kullanılmaktadır.
Konnektör seçimi şarj cihazı tipine (soket) ve aracın giriş portuna bağlıdır. Şarj tarafında hızlı şarj cihazları CHAdeMo ,CCS, veya TİP 2 konnektorler kullanılır. Hızlı ve yavaş şarj üniteleri genellikle Tip 2,Tip 1,Commando veya 3 pinli fiş çıkışları kullanırlar.
Avrupa menşeili elektrikli araç modelleri Audi, BMW, VW ve Volvo Tip 2 ve CCS standartını araçlarında uygulamaktadır. Asyalı üreticiler Nissan, Mitsubishi ise Tip 1 ve CHAdeMO girişleri tercih etmektedir. Ancak bu tüm Asyalı üreticiler için geçerli değildir artan Avrupa talepleri karşısında Hyundai ve Kia eklenti modellerde TİP 2 ve CCS kullanmaktadır. Ancak Nissan AC de TİP 2 ye geçerken DC de CHAdeMO standartını korumuştur.
Çoğu elektrikli araçlarda AC hızlı ve yavaş şarj için 2 kablo bulunmaktadır. Bir tanesi 3 pimli fiş diğeri TİP 2 Konnektörlüdür. Her ikisindede diğer uç araç girişi ile uyumludur.
DC Konnektör Standartları
Genel olarak Araç Şarj İstasyonu Konnektör Özellikleri;
Tip 1 konnektör, 7,4 kW’a (230 V, 32 A) kadar güç seviyelerini şarj etmeyi sağlayan tek fazlı bir konnektördür. Amerika ve Asya bölgesinden otomobil modellerinde kullanılan bu konnektör tipi Avrupa’da nadirdir, bu yüzden az sayıda tip 1 şarj konfigürasyonunu destekleyen istasyon vardır.
Tip-2 konnektörün ana dağıtım alanı Avrupa’dır ve standart model olarak kabul edilir. Özel şarj istasyonlarında, 22 kW’a kadar şarj gücü seviyeleri yaygınken, kamuya açık alanlardaki şarj istasyonlarında 43 kW’a (400 V, 63 A, AC) kadar şarj gücü seviyeleri kullanılabilir. Çoğu şarj istasyonu tip 2 soketle donatılmıştır. Tüm mod 3 şarj kabloları bununla kullanılabilir ve elektrikli arabalar hem tip 1 hem de tip 2 fişlerle şarj edilebilir. Şarj istasyonlarının yanlarındaki tüm mod 3 kablolarında Mennekes fişleri (tip 2) bulunur.
CCS konnektörü, hızlı şarj amacıyla iki ek güç kontağı ile tip 2 fişin geliştirilmiş bir versiyonudur ve 350 kW’a kadar AC ve DC şarj güç seviyelerini (alternatif ve doğru akım şarj güç seviyeleri) destekler.
Hızlı şarj sistemi Japonya’da geliştirildi ve çok yüksek şarj kapasitelerine ve çift yönlü şarja imkan verir. Şu anda Asyalı otomobil üreticileri, CHAdeMO fişiyle uyumlu elektrikli otomobiller sunma konusunda liderlik yapıyor. 100 kW’a kadar şarj imkanı mevcuttur.
Mod 1 şarj teknolojisi, basit bir uzatma kablosuyla standart bir elektrik prizinden evde şarj edilmesi anlamına gelir. Bu tür şarj, elektrikli bir aracın standart bir ev yada dış lokasyonda herhangi bir prize takılmasını içerir.
Evsel veya endüstriyel bir priz üzerinden 16 A’e kadar alternatif akımda (CA) oluşan ve araçla koruma ve iletişimin olmadığı bir şarj yöntemidir.
Mod 1 tipik olarak hafif araçlar, örneğin elektrikli motosikletler için kullanılır. Elektrikli otomobiller için olası darbelere karşı riskli bir şarj yöntemidir.
Mod 2 şarjı, AC ve DC akımlarına karşı entegre korumalı özel bir kablonun kullanılmasını içerir. Mod 2 şarjda, şarj kablosu elektrikli araç ile birlikte verilir. Mod 1 şarjdan farklı olarak, Mod 2 şarj kablolarında elektrik çarpmasına karşı koruma sağlayan dahili koruma bulunur. Mod 2 şarjı şu anda elektrikli araçları şarj etmenin en yaygın modudur.
Şarj kablosunda entegre bir koruma cihazı bulunan evsel veya endüstriyel bir priz aracılığıyla AC’de yeniden şarj edilmesidir.
Koruma cihazı, “Incable Control Box” (ICCB)’nin gücü düzenleme ve güvenlik parametrelerini izleme (örneğin bir diferansiyel korumayı entegre etme) işlevine sahiptir.
Mod 3 şarjı, Elektrikli araç şarjı için özel bir şarj istasyonunun veya eve monte edilmiş bir duvar tipi şarj istasyonun kullanılmasını içerir. Her ikisi de AC veya DC akımlarına karşı ag parafudr, kaçak akım rölesi koruması sağlar. Mod 3’te, bağlantı kablosu duvar tipi şarj istasyonu ile birlikte sağlanır ve Elektrikli aracın şarj için özel bir kabloya ihtiyacı yoktur. Mod 3 şarjı şu anda Elektrikli araç şarjı için son kullanıcı kanadında tercih edilen yöntemdir.
Elektrikli araç bir şarj noktasına bağlandığında, PWM protokolü aracılığıyla araçla iletişim kurulup, aracın kabul edeceği akım düzeyi belirlenir. Haberleşme esnasında güvenlik önlemlerinin tam olup olmadığı (AG PARAFUDR, Yıldırımdan Korunma Önlemleri, Kaçak akım koruma, devre kesici, uygun kablo kesiti) denetlenir ve uygun şarj işlemi başlatılır.
Mod 4 genellikle ‘DC hızlı şarj’ veya sadece ‘hızlı şarj’ olarak adlandırılır.
Elektrikli araçlar genel olarak şebekeden aldıkları AC kaynağı redresör (onboard charger) üzerinden DC’ye çevirerek bataryalarını şarj ederler. Mod 4 şebekeden çekilen AC kaynağın bir hızlı şarj istasyonunda invertor üzerinden DC’ye çevrilerek aracın batarya grubuna direkt (redresöre girmeden) verilmesini sağlamaktadır. Bu da yüksek akımlara ve dolayısıyla hızlı şarjlanmaya imkan tanımaktadır.
YılkomerCharge olarak Elektrikli Araç Şarj İstasyonları konusunda her zaman bizlerden destek alabilirsiniz.
YılkomerCharge
0212 210 27 28