Elektrikli araçlarda şarj süresini esas olarak elektrikli aracınızın batarya kapasitesi, onboard charger gücü, ac yada dc şarj edilme şekli gibi birçok parametre tarafından belirlemektedir. Aracın ne kadar enerji depolanabileceği ve ne kadar sürede depolanabileceği araç özellikleriyle doğrudan ilgilidir.
Aracı AC bir elektrikli araç şarj cihazı ile şarj ediyorsanız AC enerjiyi DC enerjiye araç üzerinde çeviren bir onboard charger sistemi (redresör) yer almaktadır. Onboard charger aracın bataryasını besleyen sistem olduğu için aracın dolum süresine direk etki eder. Bu cihaz 3,7kilowatt ile 22kilowatt arasında değişkenlik göstermektedir.
Aracın şarj gücünü üzerindeki onboard charger ve şarj ettiğiniz cihazın gücü doğrudan belirler. Burada tüm sistemlerin birbiri üzerinde bağlayıcı etkisi bulunmaktadır. Her elektrikli araç şarj cihazı araca aktarabileceği maksimum güce sahiptir. Örneğin ev tipi kullanılan şarj cihazları 7,4kilowatt ile 22kilowatt güce sahipken DC şarj cihazları 350kilowatt güce sahiptir.
Ayrıca ana enerji alınan kaynağın gücüde şarj süresini doğrudan etki eder. Çok güçlü bir şarj cihazınız ve yüksek güçlü onboard charger olan bir aracınız olsa da enerji aldığınız kaynağın gücü düşük ise hiçbir zaman maksimum değerlere çıkılamayacak ve şarj süresini enerji aldığınız kaynak belirleyecektir.
Örneğin onboard charger gücü 7,4kilowatt olan bir aracın bateri kapasitesi 30kilowatt olsun. Ev tipi duvara montaj edilebilen bir şarj cihazı ile aracımızı şarj edelim ve bu şarj cihazı 7,4 kilowatt maksimum güce sahip olsun. Ancak enerji aldığımı şebeke 4kilowatt enerji versin. Bu durumda tüm hesapların belirleyicisi 4kilowatt gücündeki enerji aldığımız kaynak olacaktır.
30kilowatt/4kilowatt yaptığımızda bu aracın bataryasının dolma süresi 7,5 Saat olacaktır.
Örneğin Mercedes EQS ve BMW i7 nin şarj olma sürelerini farklı senaryolarla hesaplayalım.
Mercese EQS onboard charger 107kw/h ; BMW i7 onboard charger 102kw/h batarya kapasitelerine sahiptir. Her iki araçta 200kilowatt saat DC şarj ile ortalama 1 saatte dolabilmektedir.
Her iki araçta ise Onboard charger 11kilowatt gücündedir.AC bir elektrikli araç şarj istasyonuyla batarya dolma sürelerini hesaplarsak Mercedes EQS 107/11 =9,72 saatte şarj olurken BMW i7 102/11=9,27 saatte şarj olabilmektedir. Olası kayıplarıda düşünürsek yaklaşık 10 saatlik bir süre araçların şarjı için yeterli olacaktır.11k W yerine 22 kilowatt gücünde bir onboard charger kullansalardı 24kilowatt gücünde AC bir duvar tipi şarj aleti ile bu süre yaklaşık 5 saate kadar inmiş olacaktı.
YılkomerCharge olarak sizlere doğru mühendislik hesaplarını yaparak aracınıza uygun istasyonu önerip kurulumunu sağlamaktayız. Ürün seçimi ve hesaplamalar hakkında bilgi almak amacıyla YılkomerCharge uzman mühendis ekibiyle temas kurabilirsiniz.